Συμβουλές για τη διάθεση των αποβλήτων μετά από μια εργασία βαφής

Συμβουλές για τη διάθεση των αποβλήτων μετά από μια εργασία βαφής

Συμβουλές για τη διάθεση των αποβλήτων μετά από μια εργασία βαφής

 

Το χρώμα έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει ένα μονότονο κτίριο, μια δομή, ένα μηχάνημα ή ένα έπιπλο. Το χρώμα προσφέρει επίσης ουσιαστική προστασία στις επιφάνειες, καθώς και παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός κτιρίου ή υλικού. Ωστόσο, η εσφαλμένη διάθεση των αποβλήτων των χρωμάτων μπορεί να έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Μύθος: Τα απορρίμματα των χρωμάτων βάσεως νερού δεν βλάπτουν το περιβάλλον

 

Οι επιπτώσεις της διάθεσης των αποβλήτων χρωμάτων στο περιβάλλον δεν περιορίζονται μόνο στα χρώματα με βάση τους διαλύτες. Τα πλαστικά χρώματα με βάση το νερό έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει λόγω της νομοθεσίας που περιορίζει πλέον τα επίπεδα VOCs (πτητικές οργανικές ενώσεις) στα χρώματα διακόσμησης, αλλά και λόγω των ανησυχιών των ίδιων των χρηστών σχετικά με την προστασία της υγείας τος και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκπομπές διαλυτών (VOC). Παρά τα χαμηλά επίπεδα διαλυτών που εκπέμπονται από τα σύγχρονα χρώματα με βάση το νερό, η λανθασμένη απόρριψη ή καθαρισμός μπορεί ακόμα να προκαλέσει προβλήματα στο περιβάλλον εισάγοντας ρύπους στα υπόγεια ύδατα, το έδαφος και τον αέρα.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους όσους λατρεύουν να βάφουν, τους διακοσμητές, τους λάτρεις του DIY, όσον αφορά τον καθαρισμό του εξοπλισμού βαφής, ώστε να εξασφαλιστούν ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα υδάτινα ρεύματα και το έδαφος.

 

Καθαρισμός και Αποθήκευση των Πινέλων κατά τη Διάρκεια του Έργου

 

Για εργασίες βαφής που η ολοκλήρωσή τους απαιτεί αρκετές ημέρες, η γενική συμβουλή είναι ΜΗΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ τα πινέλα και τα ρολά στο τέλος κάθε ημέρας. Καλύψτε τα εργαλεία βαφής ώστε το χρώμα που παρέμεινε σε αυτά να μην στεγνώσει και σκληρύνει. Όπως και τα δοχεία, τα οποία πρέπει να σφραγίζονται εκ νέου εάν παραμείνει σε αυτά χρώμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη ημέρα, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τα πινέλα και τα ρολά. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει την ποσότητα του χρησιμοποιούμενου νερού, αλλά θα μειώσει επίσης και την ποσότητα μολυσμένου νερού που απορρίπτεται σε αποχετεύσεις και υπονόμους, επηρεάζοντας το έδαφος/περιβάλλον.

Αντί να τα καθαρίσετε, απλά τυλίξτε τα πινέλα και τα ρολά ξεχωριστά σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Αυτό θα αποτρέψει το στέγνωμα του χρώματος και θα βοηθήσει στη μείωση των μολυσμένων αποβλήτων που εισέρχονται στα συστήματα νερού. Θα επιτρέψει επίσης την άμεση έναρξη της βαφής την επόμενη ημέρα.

Αφήστε τη σακούλα, τη μεμβράνη ή το αλουμινόχαρτο να στεγνώσουν εντελώς και, στη συνέχεια, απορρίψτε τα σύμφωνα με τους συνιστάμενους τοπικούς κανονισμούς των οικιακών απορριμμάτων ή του συστήματος ανακύκλωσης.

 

Να θυμάστε: το αλουμινόχαρτο είναι πιο εύκολα ανακυκλώσιμο από τις πλαστικές σακούλες!

 

Ολοκληρώσατε τις Εργασίες Βαφής Σας;

 

Ο καθαρισμός και η διάθεση του χρώματος μετά την ολοκλήρωση του έργου σας, εξαρτάται από τον τύπο χρώματος που χρησιμοποιήσατε.

 

Καθαρισμός μετά τη χρήση χρωμάτων βάσεως νερού

 

Εάν χρησιμοποιήσατε χρώματα βάσεως νερού, τα πινέλα και τα ρολά μπορούν να καθαριστούν με νερό. Πριν τον καθαρισμό στο τέλος του έργου σας, προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρώμα από το πινέλο ή το ρολό, επιστρέφοντάς το πίσω στο αρχικό δοχείο.

– Μην αφήνετε το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του πινέλου ή του ρολού να τρέξει σε κάποιον νεροχύτη.

– Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο γεμάτο με ζεστό νερό και αφήστε το πινέλο ή το ρολό να μουλιάσει για μερικές ώρες. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό περισσότερες από μία φορές για μεγαλύτερα ρολά.

– Στεγνώστε το πινέλο ή το ρολό σε στρώματα χαρτιού κουζίνας ή σε ένα παλιό πανί.

– Τοποθετήστε ένα καπάκι στο δοχείο με νερό που χρησιμοποιήθηκε για την εμβάπτιση του πινέλου/ρολού – Εάν αυτό είναι δυνατό, αφήστε το μέχρι να εξατμιστεί το νερό και απορρίψτε το δοχείο με το αποξηραμένο χρώμα σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες σας.

– Μπορείτε να επιλέξετε να απορρίψετε εντελώς τα πινέλα και τα ρολά, αλλά φυσικά ελέγξτε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγειονομική ταφή κ.λπ. Η τοπική πολιτική αποβλήτων σας θα πρέπει να προσφέρει συμβουλές σχετικά με τη διάθεση αυτού του είδους των αντικειμένων.

 

Καθαρισμός και Διάθεση Χρωμάτων βάσεως διαλύτου

 

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει βαφή βάσεως διαλύτου, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα κατάλληλου διαλύτη/καθαριστικού σε ένα δοχείο. Ελέγξτε τις πληροφορίες στο δοχείο του χρώματος για να δείτε τι συνιστάται. Μετακινήστε απαλά το πινέλο γύρω από το δοχείο βαφής για να αφαιρέσετε την περίσσεια χρώματος. Αφήστε το πινέλο να μουλιάσει στον διαλύτη για μερικές ώρες, αφαιρέστε το και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα καθαρό πανί. Μόλις στεγνώσει, το πινέλο μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι την επόμενη χρήση του. Μην αδειάσετε τον διαλύτη του δοχείου στην αποχέτευση. Κλείστε το δοχείο με ένα καπάκι και αφήστε το για περίπου 24 ώρες, μέχρι όλο το χρώμα να καθίσει στο κάτω μέρος. Ρίξτε προσεκτικά τον υπόλοιπο διαλύτη σε ένα δοχείο για να τον επαναχρησιμοποιήσετε. Όταν το χρώμα του δοχείου είναι πλήρως στεγνό και στερεό, αυτό μπορεί να απορριφθεί σύμφωνα με τις συμβουλές/κανονισμούς της τοπικής αρχής.

 

Τι να κάνετε με την ποσότητα χρώματος που σας απέμεινε

 

Καλό είναι να φυλάξετε το χρώμα που σας απέμεινε, σε ένα δοχείο ερμητικά κλειστό, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να βάψετε ξανά στο μέλλον την ίδια επιφάνεια να μπορείτε να θυμάστε την απόχρωση που χρησιμοποιήσατε. Συγκρίνοντας το υγρό χρώμα του δοχείου με μια ραλιέρα, θα βρείτε εύκολα την απόχρωση RAL που χρησιμοποιήσατε στο παρελθόν.

Σε περίπτωση που είστε σίγουροι ότι δε θα χρησιμοποιήσετε το χρώμα ποτέ ξανά, το ίντερνετ είναι γεμάτο φανταστικές ιδέες για το πώς να το χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε το για να βάψετε κάποιο παλιό έπιπλο ή για να φρεσκάρετε κάποιο αντικείμενο όπως μια γλάστρα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

 

Θέλετε να βάψετε μόνοι σας μια επιφάνεια αλλά δεν ξέρετε από που να αρχίσετε; Ξεκινήστε από εδώ: Πώς να βάψεις έναν τοίχο στο σπίτι σου εύκολα και γρήγορα

Post a Comment

image
  • Ελεκίστρα, Πάτρα, 26500, Ελλάδα
  • +30 2610 641 648