Πώς να βάψεις έναν τοίχο στο σπίτι σου εύκολα και γρήγορα

Πώς να βάψεις έναν τοίχο στο σπίτι σου εύκολα και γρήγορα

Πώς να βάψεις έναν τοίχο στο σπίτι σου εύκολα και γρήγορα

 

Θέλεις να φρεσκάρεις την όψη ενός δωματίου στο σπίτι σου; Το βάψιμο ενός τοίχου δεν είναι δύσκολη διαδικασία, εάν ξέρεις πώς να το κάνεις σωστά. Ακολούθησε αυτόν τον εύκολο οδηγό και βάψε μια επιφάνεια εύκολα και γρήγορα, ακόμη και αν δεν έχεις βάψει ξανά στο παρελθόν.

Extra tip: Εάν έχεις ένα ταίρι ή έναν φίλο για βοήθεια, η διαδικασία αυτή όχι μόνο θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, αλλά θα περάσεις και ένα ευχάριστο απόγευμα!

 

Χρώμα και διαστάσεις

 

Προτού αγοράσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέτρησε με ένα μέτρο όλες τις διαστάσεις των επιφανειών που πρόκειται να βαφτούν και σημείωσέ τες σε ένα χαρτί ή στο smartphone σου.

Το βάψιμο των εσωτερικών επιφανειών με λευκό χρώμα είναι σίγουρα μια πιο εύκολη και ασφαλής διαδικασία. Σε περίπτωση όμως που επιθυμείς να βάψεις με διαφορετικά χρώματα, επίλεξε προσεκτικά τις αποχρώσεις που θα χρησιμοποιήσεις με βάση τα έπιπλα του δωματίου ή, εάν δεν είσαι σίγουρος, είναι καλή πρακτική να απευθυνθείς σε κάποιον πιο έμπειρο, όπως έναν διακοσμητή ή αρχιτέκτονα.

 

Τι εξοπλισμό θα χρειαστείς

 

Εάν είσαι λάτρης του DIY (Do-It-Yourself) και αποφασίσεις να βάψεις μόνος σου ένα δωμάτιο του σπιτιού σου, αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείς τον κατάλληλο εξοπλισμό από ένα χρωματοπωλείο ή ένα πολυκατάστημα με είδη DIY. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστείς:

– Στόκο

– Χαρτί κουζίνας

– Ένα πινέλο

– Ένα ρολό βαφής μαζί με την αντίστοιχη σκάφη και χειρολαβή (τηλεσκοπική για υψηλές επιφάνειες, όπου το χέρι σου δε φτάνει στο άνω άκρο αυτής)

– Μια σπάτουλα για τοίχο

– Σελοφάν για να καλύψεις τα έπιπλα και το δάπεδο

– Γάντια latex

 

Επίσης, καλό θα ήταν να έχεις στην άκρη μια ποσότητα παλαιών εφημερίδων και χαρτονιών για να καλύψεις ακόμα καλύτερα το δάπεδο.

 

Προετοιμασία των τοίχων

 

Σε περίπτωση που η επιφάνεια δεν έχει ξαναβαφεί στο παρελθόν, θα πρέπει αρχικά να στοκάρεις όλες τις ατέλειες. Μετά το στέγνωμα του στόκου τρίψε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο και κατόπιν εφάρμοσε μια στρώση με αστάρι. Για απλές εσωτερικές επιφάνειες, ένα αστάρι νερού θα κάνει τη δουλειά. Το αστάρι αραιώνεται με νερό (εάν δεν είναι έτοιμο προς χρήση) και περνιέται με πινέλο ή ρολό. Στη συνέχεια, αφήνεται να στεγνώσει.

Εάν η επιφάνεια έχει ξαναβαφεί στο παρελθόν, πριν δώσεις πνοή στην φαντασία και τη δημιουργικότητά σου, θυμήσου να στοκάρεις μικρές ατέλειες της επιφάνειας πριν το βάψιμο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να πετύχεις μια ομαλά χρωματισμένη επιφάνεια. Αφαίρεσε οποιεσδήποτε βίδες μπορεί να υπάρχουν στον τοίχο και κλείσε τα κενά που άφησαν πίσω τους με στόκο. Τυχόν ατέλειες που ενδέχεται να υπάρχουν στον τοίχο, στοκάρονται επίσης. Άφησε τον στόκο να στεγνώσει και είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

 

Βάψιμο των επιφανειών

 

Τώρα που ξέρεις πώς να προετοιμαστείς για το βάψιμο, φόρεσε άνετα, ίσως και παλιά, ρούχα και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.

Αραίωσε το χρώμα που έχεις προμηθευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και άδειασε μια ποσότητα χρώματος στη σκάφη. Ξεκίνησε από τα πιο δύσκολα σημεία όπως τις γωνίες και τα περιγράμματα. Αυτά τα σημεία βάφονται με πινέλο.

Tip: Το πινέλο και το ρολό δεν πρέπει να είναι γεμάτα εντελώς με χρώμα. Βούτηξέ τα στο χρώμα και αφαίρεσε την πλεονάζουσα ποσότητα υλικού στην ειδικά άνω διαμορφωμένη επιφάνεια της σκάφης, ώστε αυτή να ξαναπέσει στη σκάφη ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείς σχάρα, δούλεψε λίγο το ρολό πάνω στη σχάρα, ώστε η πλεονάζουσα ποσότητα χρώματος να ξαναπέσει μέσα στο δοχείο.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ομοιογένεια κατά το πέρασμα του χρώματος στην επιφάνεια, για να μην υπάρχουν χρωματικές διαφορές.

 

Δεύτερο χέρι

 

Θυμήσου να περάσεις ένα δεύτερο χέρι χρώματος για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία του βαψίματος αφού πρώτα στοκάρεις μικροατέλειες οι οποίες ενδέχεται να εμφανιστούν μετά την εφαρμογή της πρώτης στρώσης.. Οργάνωσε σωστά το χρόνο σου. Για παράδειγμα, μπορείς να περάσεις το πρώτο χέρι το πρωί, έπειτα να περιμένεις να στεγνώσει και στη συνέχεια να συνεχίσεις με το δεύτερο χέρι το απόγευμα. Έτσι, σε μια μόλις ημέρα θα έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Δες εδώ την πλήρη γκάμα χρωμάτων της Zeus Paints για εσωτερική χρήση.

 

Καθαρισμός

 

Μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος, μην ξεχάσεις να κλείσεις όλα τα δοχεία που χρησιμοποίησες, να πλύνεις τα εργαλεία βαφής, να αφαιρέσεις την προστατευτική ταινία από τα σοβατεπιά και να καθαρίσεις καλά το δωμάτιο.

Είσαι πλέον έτοιμος να καθίσεις στον καναπέ σου και να απολαύσεις το νέο, χρωματισμένο δωμάτιο!

Post a Comment

image
  • Ελεκίστρα, Πάτρα, 26500, Ελλάδα
  • +30 2610 641 648