Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τις επιφάνειες του σπιτιού σας

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τις επιφάνειες του σπιτιού σας

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τις επιφάνειες του σπιτιού σας

 

Πήρατε την απόφαση να ανανεώσετε την όψη ενός εσωτερικού χώρου, αλλάζοντας το χρώμα των επιφανειών του; Θα παρατηρήσατε σίγουρα ότι στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων για εσωτερικούς χώρους, όχι μόνο όσο αφορά τις αποχρώσεις, αλλά και την ποιότητα και το είδος του χρώματος. Αυτό θα δυσκολέψει την τελική σας απόφαση, εάν δεν γνωρίζετε από την αρχή τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το προϊόν που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

Παρακάτω θα δούμε μαζί όχι μόνο πώς να επιλέξετε τη σωστή απόχρωση για την ανανέωση του χώρου σας, αλλά και ποια είδη χρωμάτων είναι κατάλληλα για τα διάφορα μέρη του σπιτιού.

 

Είδη χρωμάτων για τοιχοποιία

 

Για μια πρώτη προσέγγιση, πρέπει αρχικά να λάβετε υπόψιν τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας που πρόκειται να βαφεί. Δεν κάνουν όλα τα είδη χρωμάτων για όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Αυτό συμβαίνει λόγω των διαφορετικών επιπέδων υγρασίας σε καθένα από αυτά.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα είδη χρωμάτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά:

 

Χρώμα με αντοχή στο πλύσιμο. Επιτρέπει την εύκολη αφαίρεση των λεκέδων με ένα απλό υγρό πανί, χωρίς φθορές. Είναι ιδανικό για δωμάτια που λερώνονται συχνά, όπως τα παιδικά δωμάτια.

Χρώμα υδαταπωθητικό και αναπνέων. Αποτρέπει τη συγκράτηση της υγρασίας. Ιδανικό για χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο.

Χρώμα αντιμουχλικό. Δεν επιτρέπει τη δημιουργία μούχλας, κυρίως για χώρους οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην υγρασία. (Yδρόχρωμα Zeus Paints)

 

Άρα λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο υλικού για κάθε δωμάτιο, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Χρωματική επιλογή

 

Και τώρα το ερώτημα που βασανίζει όλους όσους επιθυμούν μια χρωματική αλλαγή σε έναν χώρο του σπιτιού τους.

Πώς θα επιλέξω τις σωστές αποχρώσεις για τα δωμάτιά μου;

Πέρα από την προσωπική σας προτίμηση, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν δύο βασικούς παράγοντες. Το μέγεθος του δωματίου και τη φωτεινότητά του, καθώς και το στιλ διακόσμησης.

Για τη βαφή μικρών δωματίων, προτείνονται ανοιχτές, φωτεινές αποχρώσεις, οι οποίες κάνουν το δωμάτιο να δείχνει πιο μεγάλο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Τα ιδανικά χρώματα σε αυτήν την περίπτωση είναι σίγουρα το λευκό, το μπέζ, καθώς και άλλες απαλές αποχρώσεις όπως το απαλό κίτρινο και το σιελ. Οι τελευταίες, φωτίζουν επίσης το δωμάτιο και είναι λοιπόν ιδανικές για δωμάτια που δεν έχουν παράθυρα ή δωμάτια στα οποία το φυσικό φως δεν εισέρχεται σε μεγάλο βαθμό. Αντιθέτως, όλες οι σκούρες αποχρώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται μόνο σε μια επιφάνεια, καθώς «μικραίνουν» το χώρο.

Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι το στιλ διακόσμησης. Για παράδειγμα, ένα σαλόνι με κλασικό στιλ θα πρέπει να βαφεί με πιο εκλεπτυσμένες αποχρώσεις όπως το λευκό, το μπεζ, το απαλό ροζ. Τα απαλά χρώματα προσδίδουν την κατάλληλη έμφαση στα έπιπλα του χώρου και δεν αποσπούν την προσοχή του ματιού του επισκέπτη από τη διακόσμησή σας.

Αντιθέτως, ένα υπνοδωμάτιο με μοντέρνο στιλ θα ξεχωρίσει χρησιμοποιώντας πιο «δυνατά» χρώματα, συμπληρωματικά μεταξύ τους. Οι χρωματισμένες επιφάνειες δε θα πρέπει να επηρεάζουν την αισθητική του δωματίου και θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια χρωματική αρμονία.

 

Επιλογή χρώματος

 

Είναι γνωστό ότι κάθε χρώμα γεννάει διαφορετικές αισθήσεις. Καλό είναι να μελετήσετε τις διαφορετικές διαθέσιμες αποχρώσεις ώστε να δημιουργήσετε έναν χώρο που θα σας προσφέρει αρμονία και καλαισθησία.

Για τα υπνοδωμάτια, τα καλύτερα χρώματα είναι αυτά που προσφέρουν ένα αίσθημα χαλάρωσης. Κάποια από αυτά είναι το γαλάζιο, το σιέλ, το πράσινο καθώς και παστελ, πιο απαλές αποχρώσεις.

Για το σαλόνι-καθιστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιο δυναμικά χρώματα όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί, χρώματα που εμπνέουν την κοινωνικοποίηση των ατόμων. Βέβαια, πρέπει να προσέξετε να μην υπερβάλετε, καθώς μπορεί να πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την υπερβολική διέγερση του νευρικού συστήματός σας. Δοκιμάστε να συνδυάσετε ένα δυναμικό χρώμα όπως το κόκκινο με πιο ουδέτερες αποχρώσεις όπως το λευκό ή το μαύρο.

Όσον αφορά την κουζίνα και το μπάνιο, είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε αποχρώσεις προτιμάτε. Συνήθως προτείνονται πιο χαλαρωτικές αποχρώσεις για το μπάνιο και πιο ζωηρές αποχρώσεις για την κουζίνα.

Post a Comment

image
  • Ελεκίστρα, Πάτρα, 26500, Ελλάδα
  • +30 2610 641 648