• 5 Ιανουαρίου, 2022
  • 1
  • Ξύλο

Φινίρισμα ξύλου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φινίρισμα ξύλου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φινίρισμα ξύλου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Για ποιο λόγο χρειάζεται να εφαρμοστεί φινίρισμα σε ένα ξύλο; Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα το οποίο όσοι έχουν να κάνουν με το ξύλο, δεν το συμπαθούν ιδιαίτερα. Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Επιπλέον, τα περισσότερα είδη ξύλου δείχνουν εξαιρετικά χωρίς καμία επεξεργασία. Γιατί λοιπόν κάποιος να ασχοληθεί με το φινίρισμα του ξύλου;

Υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί λόγοι για αυτό: για να διατηρηθεί καθαρό, να ενισχυθεί η σταθερότητά του και για ντεκόρ.

 

Καθαριότητα

 

Το ξύλο είναι ένα πορώδες υλικό. Περιέχει πάρα πολλές οπές, διαφορετικών μεγεθών. Οι οπές αυτές μπορούν να μαζέψουν βρωμιές από τη χρήση, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθώς και το φαγητό, όπως στην περίπτωση ενός ξύλινου τραπεζιού. Ένα βρώμικο ξύλο χάνει την ομορφιά του και μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγιεινή, καθώς μπορούν να εμφανιστούν βακτήρια στο εσωτερικό αλλά και στην επιφάνειά του.

Ένα φινίρισμα φράζει την πορώδη επιφάνεια του ξύλου, καθιστώντας το λιγότερο ευάλωτο στους μικροοργανισμούς και επιτρέπει παράλληλα τον πιο εύκολο καθαρισμό του.

 

Σταθερότητα

 

Πέρα από πορώδες, το ξύλο είναι υγροσκοπικό. Απορροφάει και απελευθερώνει υγρασία. Η υγρασία στο περιβάλλον είναι είτε υγρή είτε σε μορφή υδρατμών. Το ξύλο αντιδρά στην αλλαγή υγρασίας του περιβάλλοντος γύρω του. Εάν τοποθετήσετε ένα πολύ στεγνό ξύλο σε νερό ή σε μέρος με υψηλή υγρασία, αυτό θα απορροφήσει υγρασία και θα φουσκώσει. Αντίθετα, ένα ξύλο με υψηλό περιεχόμενο υγρασίας, όταν τοποθετηθεί σε ένα ξηρό μέρος, θα απελευθερώσει υγρασία και συρρικνωθεί.

Αυτές οι αλλαγές στο ξύλο δεν παρουσιάζουν ομοιομορφία. Για παράδειγμα, η επιφάνεια του ξύλου παρουσιάζει μεγαλύτερες μεταβολές σε σχέση με το εσωτερικό του. Το φούσκωμα και η συρρίκνωση παρουσιάζονται κυρίως κατά μήκος του πλάτους και του ύψους του ξύλου, καθώς και γύρω από τους δακτυλίους του. Λόγω των διαφορετικών αποκρίσεων των μερών του ξύλου στην υγρασία, η κίνηση του ξύλου δημιουργεί ισχυρές τάσεις στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ενώσεις μεταξύ των διαφόρων κομματιών που έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους. Αυτές οι τάσεις οδηγούν λοιπόν σε ρωγμές, διαχωρισμούς και αποδυνάμωση των ενώσεων.

Ένα φινίρισμα επιβραδύνει την ανταλλαγή υγρασίας με το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι τις τάσεις και σταθεροποιώντας το ξύλο. Γενικά, όσο πιο παχύ το στρώμα φινιρίσματος, τόσο καλύτερα μειώνεται η ανταλλαγή υγρασίας. Είναι σημαντικό να καλύψετε όλες τις πλευρές του ξύλου, ακόμη και αυτές που δεν είναι εμφανείς, ομοιόμορφα.

 

Διακόσμηση

 

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το φινίρισμα του ξύλου είναι η διακόσμηση. Η χρήση ακόμη και ενός απλού κεριού για ξύλα, εν τέλει, είναι μια διακοσμητική επιλογή. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι διακόσμησης του ξύλου, αλλά τα φινιρίσματα όσο αφορά τη διακόσμηση μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: χρώμα, υφή και γυαλάδα.

 

Χρώμα

 

Μπορείτε να διακοσμήσετε το ξύλο σας με ένα συντηρητικό ξύλου ή ένα βερνίκι εμποτισμού ξύλου. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να φαίνεται το φυσικό χρώμα του ξύλου, θα επιλέξετε ένα διάφανο συντηρητικό-βερνίκι. Διαφορετικά, θα επιλέξετε μια απόχρωση που ταιριάζει στο χώρο σας και που σας αρέσει, αλλάζοντας τελείως το χρώμα του ξύλου.

 

Υφή

 

Όλα τα ξύλα έχουν μια φυσική υφή η οποία εξαρτάται από το μέγεθος και την κατανομή των πόρων τους. Μπορείτε να διατηρήσετε αυτήν την υφή διατηρώντας την επίστρωσή σας πολύ λεπτή. Αυτού του είδους λεπτή στρώση είναι πολύ δημοφιλής σήμερα. Συνήθως επιτυγχάνεται με τη χρήση λαδιού ή κεριού. Μπορείτε βέβαια να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα με τη χρήση βερνικιών, νερού ή διαλύτου, διατηρώντας το στρώμα επίστρωσης λεπτό.

 

Γυαλάδα

 

Υπάρχουν δύο τρόποι να ελέγξετε τη γυαλάδα του ξύλου. Ο πρώτος τρόπος και πιο σύνηθες είναι να επιλέξετε ένα φινίρισμα που έχει ήδη τη γυαλάδα που επιθυμείτε: high-gloss, satin ή flat-matte. Ο δεύτερος τρόπος είναι να τρίψετε και να γυαλίσετε το τελικό στρώμα, αφού στεγνώσει, έως ότου να επιτευχθεί η επιθυμητή γυαλάδα.

 

Δείτε εδώ την πλήρη γκάμα προϊόντων προστασίας και διακόσμησης ξύλου της Zeus Paints.

Tags :
Categories: Ξύλο
Share :

Comment (1)

  1. Mark

    at 15 Σεπτεμβρίου, 2022

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Post a Comment

image
  • Ελεκίστρα, Πάτρα, 26500, Ελλάδα
  • +30 2610 641 648